BONFIX
Bel mij terugDownloads
Chat offline

Interview met Jolanda de Nekker over het BONFIX dressuur concours

zo 24 feb 2019Vanaf dag 1 is Jolanda de Nekker betrokken bij het BONFIX dressuur concours. In 2016 reed zijn met haar paard Empire SDN mee in de klasse ZZ-Zwaar en heeft al vaak een prijs mee naar huis mogen nemen. Afgelopen jaar kreeg zij thuis bij de training van haar talentvolle jonge paard Legende Hachiko SDN een ongeluk. Een revalidatietraject volgde en haar concoursen werden afgezegd. Omdat wij meer willen weten van deze gedreven dressuur amazone , jury en trainster uit Baars stellen wij haar een aantal vragen.

Je hebt je eigen trainingsstal / dressuurstal kan je ons een kijkje geven in een gemiddelde dag van deze meisjesdroom? Hoe ziet een doordeweekse dag er uit?
‘s Morgens rond 6.30 beginnen we met het voeren van de paarden. Als ze dit op hebben, gaat een gedeelte van de paarden naar de wei of in de paddock, en een gedeelte blijft op stal zodat ik ze kan trainen. Meestal rijd ik tot ongeveer 14.00 uur door en ga ik daarna lesgeven tot 21.00 uur.
Er staat altijd van alles wat op stal, van KWPN’ers tot Friezen en van jong tot oud, heel leuk die variatie! In de weekenden zijn we op concours te vinden of ben ik aan het jureren.

Je bent al vanaf het eerste uur betrokken bij het BONFIX concours, zowel als deelneemster, maar ook als schrijfster. Hoe ben je met ons concours in aanraking gekomen?
Het BONFIX concours is voor ons voor het eerst in beeld gekomen via Facebook. Het is een supermooie locatie bij de Heuvelruiters in Wezep, en als daar ook nog een leuke competitie met mooie prijzen wordt gehouden is dat dubbele winst!

Helaas overkwam jou vorig jaar iets wat niemand wil meemaken, een jong talentvol paard wat na de training in elkaar zakt tijdens het uitstappen met voor jou ernstige gevolgen. Ben je er helemaal bovenop gekomen lichamelijk of zijn er altijd dingen waar je rekening mee moet blijven houden?
Eind maart 2018 heb ik inderdaad een ongeluk gehad. 5 rug en nekwervels gebroken plus alle spieren en pezen  daarom heen af/ingescheurd. Ons toekomstpaard Legende Hachiko SDN kreeg een longbloeding na de training en ik zat op hem tijdens het fatale moment. Hij had helaas geen schijn van kans, en ik mag van geluk spreken dat ik het na kan vertellen. Ik mis Hachiko enorm, hij was echt mijn beste maatje en het was afschuwelijk om hem op deze manier te verliezen. Ik heb driekwart jaar intensief moeten revalideren, na 5 weken bedrust ben ik van achter een rollator begonnen en zo stapje voor stapje weer opgeklommen tot waar ik nu ben, ik denk dat ik op 75% zit van wat ik vroeger kon. Nog steeds ga ik drie á vier keer per week (begeleid) trainen, omdat mijn bovenrug nog niet sterk genoeg is, dit zal een aandachtspunt blijven.

Links:    Empire SDN
Rechts: Legende Hachiko SDN

Dit jaar ben je na een jaar revalideren weer terug op het BONFIX concours, wie neem je mee en in welke klasse kunnen we je zien en aanmoedigen?
Dit jaar wil ik Empire SDN mee nemen in de Lichte Tour. Empire is nu 10 en al vanaf zijn 2e in mijn bezit, hij is een heel bijzonder paard voor mij. Ik hoop daarnaast ook mijn nieuwe paard Wiseguy SDN mee te kunnen nemen in de ZZ-Zwaar, mits ik hem op tijd in conditie krijg want hij heeft voor hij bij ons kwam wat minder gedaan.

Je bent zelf ook actief als jury, wat zou je onze facebookvolgers mee willen geven als tip voor hun volgende wedstrijd? Heb je een tip voor beginnende ruiters/amazones en heb je een tip voor de fanatieke dressuur ruiter/amazone die wekelijks op concours te vinden is in de basisklassen? (L / M / Z )
Mijn tip voor alle wedstrijdruiters is de volgende: Weet zeker dat je klaar bent voor de volgende klasse alvorens de overstap te maken. Vaak kom je toch nog combinaties tegen die niet helemaal toe zijn aan het gevraagde niveau, dit is zeker niet goed voor het zelfvertrouwen van zowel ruiter als paard. Het spelletje is zoveel leuker als je de oefeningen goed onder de knie hebt! Daarnaast is het ook zeker van belang dat je de proef goed kent, zo kom je niet voor verrassingen te staan en het geeft een stuk meer rust in het rijden van je proeven. En ook niet onbelangrijk: geniet van de samenwerking met je paard, zorg voor harmonie tussen jullie beiden want het is elke dag een geschenk om met deze bijzondere dieren te kunnen werken!

Als we kijken waar je nu staat, met je dressuurstal en je paarden, hoe zie je jezelf over 5 jaar? Welk niveau hoop je te rijden? Gaan we je zien op de Olympische spelen? Of ambieer je misschien wel een springcarrière?
Waar zie ik mijzelf over 5 jaar... ik heb nu aan den lijven mogen ondervinden dat er helemaal niks zeker is in dit leven, in een paar seconden kan alles anders zijn. Ik hoop vooral gezond en gelukkig te blijven, evenals mijn naasten en mijn paarden en de rest van de beestenboel. Met Empire SDN wil ik tegen die tijd echt internationaal gestart zijn, hopelijk ook in de Grand Prix. En dat onze fokmerrie een paar mooie veulens gebracht heeft welke weer nieuwe sportpaarden voor mij kunnen worden. Ook wil ik nog meer capaciteiten als coach ontwikkelen om mijn leerlingen nog beter te kunnen begeleiden, zeker ook op het mentale vlak.

Tot slot, aan alle subtopruiters en amazones die nog nooit hebben meegereden op het BONFIX concours, waarom mogen ze dit concours niet missen?
Subtopruiters mogen de BONFIX wedstrijden niet missen omdat de locatie super is! Je merkt goed dat er een heel gedreven sponsor achter deze evenementen zit, alles is tot in de puntjes verzorgd. Er zijn leuke prijzen te winnen, goodiebags voor iedereen die mee doet. Een heel gezellig en meedenkend secretariaat, die ook zorgen voor veel variatie in de juryleden. Kortom ik kijk er weer naar uit!

Het BONFIX dressuur concours bedankt Jolanda voor haar tijd en lovende woorden! Wij wensen haar succes met de voorbereidingen en hopen op een 100% herstel voor haar. BONFIX is bijna klaar voor deze 4e editie van de competitie. Heb je je nog niet opgegeven voor 6 april? Doe dit snel, de inschrijvingen gaan hard en het raakt hoe dan ook VOL zoals voorgaande jaren!

Inschuifkniekoppeling

knel x uitwendig - 22 x 22u