Een meerlagenbuis is een hoogwaardige kunststof aluminium waterleiding die flexibel is. De meerlagenbuis is onderdeel van het Alu-pers assortiment van BONFIX. De meerlagenbuis is toepasbaar in drinkwater- en CV-installaties zowel in lage- als hoge-temperatuur systemen.
Omdat de meerlagenbuis flexibel is, zal deze makkelijker in gebruik zijn dan de standaard (koperen) leiding. De buis is moeiteloos te buigen met een buigveer, eenmaal gebogen zal hij zijn vorm behouden. Ideaal voor het leggen van leidingen in kleine ruimtes zoals kruipruimtes of gootsteenkastjes.
De BONFIX meerlagenbuis is verkrijgbaar op rol in verschillende lengtes en als rechte variant van 3,5 meter.
Een rechte Alu-pers buis is verkrijgbaar per koker. Het totaal aantal meter buis is afhankelijk van de buisdikte.
De prijs wordt vermeld nadat er is ingelogd in de persoonlijke BONFIX-omgeving van de webshop. Prijzen zijn inclusief verzendkosten van de koker.
Meerlagenbuis koppelingen en meerlagenbuis knelkoppelingen
De BONFIX meerlagenbuis kun je eenvoudig aansluiten en verbinden op:
BONFIX Alu-pers fittingen
BONFIX Alu-knelfitting
Om een multilayer systeem te kunnen gebruiken is er gepast gereedschap nodig.
Voordelen meerlagenbuis van BONFIX
Het is belangrijk dat de krachten die werken op een installatie worden opgevangen door middel van de bevestigingspunten (leidingbeugels). Deze mag nooit worden bevestigd op een fitting maar altijd aan weerszijden daarvan. Kies bij een verloop T-stuk altijd voor de buis met de grootste uitwendige diameter als fixatiepunt. De aanbevolen afstand tussen de bevestigingspunten van de BONFIX Alu-pers buis is afhankelijk van de doorsnede van de gebruikte buis.
De afpersplug is voor het afdichten van een buis tijdens het afpersen. De plug is geschikt voor koud- en warmwater, CV en persluchtleidingen.
Beschikbaar in twee verschillende maten: geschikt voor gebruik tot 10 bar
Binnen in het systeem kan drukverlies optreden vanwege het gebruik van bochten. Dit verlies kan berekend worden door de lengte van het systeem en de bochten etc. in een formule te plaatsen.
∆p = 0.499 * k * v2 (kPa) per T = 10 0C
∆p = 0.495 * k * v2 (kPa) per T = 40 0C
∆p = 0.487 * k * v2 (kPa) per T = 70 0C
∆p = plaatselijk drukverlies
k = het verlies per fitting, hieronder een overzicht met de verschillende soorten
v = de snelheid (m/s)
Het uitrekenen van het drukverlies aan het eind van de leiding kan door middel van een simpele berekening: iedere 10 cm treedt er een verlies op van 1 kPa, 1 bar staat gelijk aan 100 kPa.