BONFIX
Bel mij terugDownloads
Chat offline

Soldeerfittingen van BONFIX

Solderen met topkwaliteit

De messing soldeerfittingen van BONFIX zijn koppelstukken om een gas- en waterdichte verbinding te maken tussen één of meerdere koperen buizen. De BONFIX soldeerfittingen hebben een grote maatnauwkeurigheid en zijn vervaardigd uit hoogwaardig, eigengeproduceerd messing.

 

De voordelen van BONFIX soldeerfittingen

  • Groot en breed assortiment
  • Uit voorraad leverbaar
  • Bevat KIWA ATA- en GASTEC QA-kwaliteitskeurmerk

 

Toepassing

De BONFIX soldeerfittingen zijn geschikt voor toepassingen in gasinstallaties, waterleidinginstallaties en centrale verwarmingsinstallaties. Andere toepassingsmogelijkheden zijn uitsluitend toegestaan, afhankelijk van druk, temperatuur en medium, na schriftelijke toestemming van BONFIX.

Soldeerfitting toelaatbare werkdruk

Kwaliteitskeurmerk soldeerfitting

De gangbare maten zijn voorzien van het KIWA ATA- en/of GASTEC QA kwaliteitskeurmerk. Zie hiervoor de K of G aanduiding in de tabellen bij de artikelen in het BONFIX assortimentsoverzicht.

Soldeerfittingen solderen

De soldeerfittingen van BONFIX zijn gemakkelijk te solderen. Bekijk de onderstaande video of de technische documentatie van de soldeerfittingen.

 

Installatievoorschrift soldeerfittingen

Soldeerfitting solderen stap 1
  1. De buis op de juiste lengte en haaks inkorten. De belangrijkste voorwaarde voor een goede soldering is zonder twijfel het schoonmaken van de twee te verbinden delen. De oppervlakte moet vrij zijn van gruis en onzichtbare metaaldeeltjes, welke een goede verbinding kunnen belemmeren. Vet, schilfers en vuil kunnen worden verwijderd met de traditionele middelen als staalwol, schuurpapier of de speciale hulpmiddelen die hiervoor ontwikkeld zijn.
Soldeerfitting solderen stap 2
  1. Tijdens de verhitting wordt er echter een oxidelaagje gevormd op de oppervlakte, welke het solderen belemmerd. Het is dus nodig om een 3e bestanddeel te gebruiken dat de vorming van oxide tegengaat. Het vloeimiddel of soldeerpasta dient dus dun, gelijkmatig en dekkend op de te solderen einden worden aangebracht.
Soldeerfitting solderen stap 3
  1. De te solderen onderdelen dienen vervolgens in elkaar te worden geschoven.
Soldeerfitting solderen stap 4
  1. Verhit het geheel tot de temperatuur is bereikt, waarop het soldeer gaat vloeien als het in aanraking komt met de te solderen onderdelen. Houd het soldeer tegen de onderdelen aan en laat het in de naad vloeien. Zakt het soldeer weg tussen pijp en fitting dan zijn de onderdelen heet genoeg en komt een goede verbinding tot stand.
Soldeerfitting solderen stap 5
  1. Ten slotte kan de soldeerverbinding worden gereinigd.

Opmerking: Alleen zachtsolderen is toegestaan, hardsolderen is wegens ontzinking van het messing bij hoge temperaturen (>400 ºC) door VEWIN niet toegestaan en valt niet binnen de productaansprakelijkheid.

 

Gebruik bij montage van soldeerfittingen passend gereedschap en voorkom beschadigingen.